Curiositats primatològiques

rh

.

Sabíeu que el nom del Factor Rh de la sang té el seu origen en els macacs Rhesus (Macaca mulatta)? El nom del factor Rh té el seu origen en les investigacions hematológiques realitzades pel Dr. Landsteiner al llarg de la primera meitat del segle XX. Fou quan el Dr. Karl Landsteiner (premi Nobel de medicina i fisiologia de 1930, pel descobriment del sistema de grups sanguinis ABO) juntament amb el Dr. Alexander S. Wiener, varen descobrir l’any 1937 el factor, un antigen del hematies, quan l’anomenaren Factor Rh, per haver fet servir macacs Rhesus en l’investigació.

tumblr_lf9893B17E1qeeqk5o1_500A més, cal dir que aquest gènere de primat és un vell conegut i habitual víctima de la recerca científica, tant en la biomedicina com en l’àmbit aeroespacial. Podem seguir les penúries d’aquesta espècie a través dels treballs hematològics de Landesteiner, en la recerca en psicologia comparada de Harlow (al llarg dels anys 50 del segle XX), així com l’ús de subjectes d’aquesta espècie en el desenvolupament de vacunes com la de la ràbia, la verola o la pòlio. Els macacs Rhesus també s’han vist implicats en la recerca sobra les cèl·lules mare i en la carrera astronàutica dels EE.UU. i la U.R.S.S. al llarg dels anys 50 i 60 del passat segle. Malauradament, la cosa no millora a finals del segle XX i a inicis del XXI: el primer primat clonat fou una mona Rhesus, l’any 1994, i ja al 2001, fou el primer primat transgènic, portador de gens de medusa.

Esperem que el futur sigui molt millor per a aquests primats, tot i que no podem ser molt optimistes després de saber que Rússia té programat enviar a l’espai, de nou, macacs rhesus l’any 2017.

A %d blogueros les gusta esto: